Назад
01.08.2024г.

Колекторските фирми отговарят за психически тормоз

Със свое решение от 31.07.2024г. ВКС се произнесъл по иск за непозволено увреждане за причинени неимуществени вреди от длъжник срещу колекторска фирма ЕОС Матрикс ЕООД, която като кредитор упражнява върху ищеца психически тормоз чрез телефонни позвънявания и изпращане на текстови съобщения, съдържащи невярна информация за размера на дълга, които са се отразили по неблагоприятен начин на неговото здравословно състояние.

Ищецът не е установил колко на брой телефонни обаждания и текстови съобщения са изпращани на ищеца преди падежа на всяка вноска. Не е установил също това да е ставало в неподходящо време на денонощието, когато обичайно хората почиват /през нощта или в ранните сутрешни часове. Съдът оценява като неправомерно изпращането на текстово съобщение /SMS/ до длъжника за дължимост на сума, която значително надхвърля общия размер на дълга, още повече, че голяма част от вземането вече е било погасено.

По делото е установено, че на датата, на която е получено това съобщение, ищецът е бил прегледан от лекар и е констатирана остра стресова реакция. Доколкото по делото не са ангажирани доказателства за други причини за това състояние, ВКС приема за доказана причинно-следствената връзка между него и текстовото съобщение.

Тъй като ищецът не е доказал други неимуществени вреди или продължителност на стресовото състояние повече от един ден съдът приема, че претърпените неимуществени вреди са в рамките на обичайните от краткотрайно стресово състояние и определя като справедливо обезщетение за тях сума в размер на 500 лв.