Назад
22-10-2024

Нови правила за бърза ликвидация в България

На 27.09.2024 г. в Държавен вестник бяха обнародвани законодателни промени, с които се въведоха нови правила, регламентиращи бързо производство по доброволна ликвидация на търговски дружества в България. 

По-кратки срокове и прилагане на принципа „обслужване на едно гише“

При бързата ликвидация срокът за разпределяне на имуществото на дружеството е 3 месеца от деня на обявяването на поканата до кредиторите в търговския регистър – по-кратък в сравнение със срока от 6 месеца при стандартната процедура по ликвидация (повече информация за нея може да откриете тук).

Освен по-краткия срок за приключване на ликвидацията, в производството по бърза ликвидация са предвидени и други облекчения за бизнеса, свързани с отпадане на необходимостта от подаване на отделни заявления до няколко държавни органа. Достатъчно е търговецът с прекратена дейност да подаде необходимите документи само до търговския регистър към Агенция по вписванията, а останалите държавни органи се уведомяват служебно, както следва:

  • Уведомлението до Националната агенция по приходите (НАП) за прекратяване дейността на търговеца се подава служебно и по електронен път от Агенция по вписванията след постъпване в търговския регистър на заявление за прекратяване на дейността и ликвидация по бързата процедура. В 30-дневен срок от постъпване на уведомлението НАП предоставя по електронен път на Агенцията по вписванията информацията за наличие или липса на предпоставките (посочени по-долу) за провеждане на бърза ликвидация, с която разполага. Длъжностните лица по регистрацията към Агенция по вписванията се произнасят по заявленията за вписване на прекратяване на дейността и бърза ликвидация след като получат по служебен път от НАП информация за наличието или липсата на тези предпоставки.
  • Търговецът подава чрез Агенция по вписванията заявление до Националния осигурителен институт (НОИ) за предаване на трудова документация за служителите с прекратени трудови правоотношения, в това число и ведомости за заплати. Съответното териториално поделение на НОИ издава удостоверение за предаване на трудовата документация в срок 30 дни от вписване на прекратяване на търговската дейност, при условие че търговецът няма неизпълнени задължения. Удостоверението се изпраща по електронен път до търговеца и до Агенцията по вписванията.

При какви предпоставки се извършва бързата ликвидация?

Към бърза ликвидация може да се премине, ако е взето решение за провеждането на доброволна ликвидация по този ред от общото събрание на дружеството с ограничена отговорност, акционерното дружество или дружеството с променлив капитал, а за останалите търговски дружества - единодушно от неограничено отговорните съдружници. 

Не всяко дружество обаче може да се възползва от по-облекчената процедура. Тя може да се приложи само ако дружеството:

1.  не е осъществявало дейност или е прекратило осъществяваната дейност преди повече от 12 месеца; 

2. не е наемало работници и служители или е прекратило трудовите правоотношения с тях преди повече от 12 месеца; 

3. не е имало регистрация по Закона за данък върху добавената стойност или е прекратило регистрацията си преди повече от 12 месеца; 

4. няма непогасени задължения към държавата и общините; 

5. няма неприключило производство по установяване на данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски, по което страна е Националната агенция за приходите; 

6. не е ответна страна в съдебно производство, длъжник в изпълнително или заповедно производство или срещу него не е започнало изпълнение по реда на Закона за особените залози или Закона за договорите за финансово обезпечение.

Дружеството трябва да отговаря едновременно на всички посочени шест условия.Ликвидаторът представя декларация за наличието на посочените предоставки при подаване на заявление за прекратяване на дейността и ликвидация. Обстоятелствата от т. 1 до т. 5 включително се проверяват служебно от НАП и потвърждението от НАП за тяхното наличие е задължително, за да бъде вписана ликвидация по бързата процедура в търговския регистър.

От кога започва да се прилага бързата процедура?

Предвидено е, че Агенция по вписванията следва да осигури техническа възможност за прилагане на процедурата по бърза ликвидация съвместно с НАП и НОИ в срок до една година от влизане в сила на новите правила (т.е. до края на септември 2025 г.), като началната дата на прилагането ѝ ще бъде определена от министъра на правосъдието с изменение на Наредба № 1 от 14.02.2007 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Настоящата статия има чисто информативен характер и не представлява правен съвет по отношение на конкретен субект или фактическа ситуация. За конкретен правен съвет трябва да се свържете с адвокат. Адвокатско съдружие „Стоева, Чомпалов и Знеполски“ не носи отговорност за предприемането на каквито и да е правни действия въз основа на съдържанието й.